Heb ik een vergunning nodig voor een regenwaterput?

In principe heb je voor alle bouwwerken een vergunning nodig. Ook de ondergrondse.

Toch zijn er enkele uitzonderingen. Voor een aantal kleinere werken, zoals de plaatsing van een waterput of septische put, heb je geen vergunning nodig. Deze constructiewerken zijn vrijgesteld.

Opgelet: deze vrijstelling geldt niet als…

  • De waterput voor de rooilijn of in een achteruitbouwstrook ligt
  • De waterput verder dan 30 meter van de woning geplaatst wordt
  • De waterput in een oeverzone komt (strook van 5 meter langs een waterloop)

De bouwvoorschriften kunnen nog andere uitzonderingen of verplichtingen opleggen. Informeer jezelf bij de gemeente welke regels van toepassing zijn.

Verplicht voor nieuwbouw

Sinds 1 februari 2005 is een regenwaterput verplicht bij nieuwbouwprojecten. Ze maken dus deel uit van de vergunningsaanvraag.

Deze wetgeving is van toepassing op constructies met een dakoppervlakte groter dan 75 m².

Bij een eengezinswoning moet het volume van de regenwaterput minstens 5000 liter zijn. Naargelang het aantal gezinsleden en de manier waarop je regenwater hergebruikt, kan je zelfs nog groter gaan.

Soms ook bij renovaties

Elke nieuwbouwwoning moet een regenput hebben. Bij sommige verbouwingen is dit ook verplicht. Wanneer de horizontale dakoppervlakte met meer dan 50 m² wordt uitgebreid, moet je een waterput plaatsen.

Groendak

Is het gebouw volledig bedekt met een groendak? Dan is er geen regenwaterput nodig. Het dak zorgt dan voor een buffering.

Subsidie

De Vlaamse overheid stimuleert het opvangen en hergebruiken van regenwater met een subsidie. Het premiebedrag en de voorwaarden verschillen van gemeente tot gemeente. Gebruik de premiezoeker voor meer informatie.