Afbraakwerken na een brand: complexer dan je denkt

Je woning of bedrijfsgebouw in vlammen zien opgaan is een verschrikkelijke ervaring. Maar je mag niet bij de pakken blijven zitten. Vroeg of laat is het tijd voor de heropbouw.

Natuurlijk is er eerst wat opruimwerk nodig. Wij zorgen voor een snelle afbraak van de beschadigde delen en voeren ook het puin af.

Afbraakwerken na een brand zijn complexer dan je denkt. Want er zijn allerlei zaken om mee rekening te houden. Bijvoorbeeld:

Stabiliteit garanderen

Een brand zorgt dikwijls voor structurele problemen. Daarom moeten we eerst en vooral de stabiliteit van het gebouw garanderen – en eventueel die van aanpalende gebouwen. Door steunmuren te stutten voorkomen we gevaarlijke instortingen.

Gedeeltelijke sloop

Met een beetje geluk beperkt de brandschade zich tot een deel van het gebouw. In dat geval voeren we een gedeeltelijke sloop uit. Alle beschadigde elementen worden zorgvuldig gestript, zodat je snel met de heropbouw kan starten.

Opgepast voor asbest

Brandschade opruimen is niet zonder gevaar. Want de kans bestaat dat er asbesthoudende materialen in het gebouw zitten. Asbestverwijdering vraagt een gespecialiseerde aanpak. Daarvoor doen wij beroep op onze partner A.A.R.S.

Wacht op de verzekering

Hoewel een brandverzekering niet verplicht is, kiezen heel wat eigenaars voor deze dekking.

Na een brand contacteer je best zo snel mogelijk jouw verzekeringsmaatschappij. Die zal een expert aanstellen om de schade op te meten. We raden aan om met de afbraakwerken te wachten totdat de expert hiervoor toelating geeft. Dan is er later geen discussie over de omvang van de beschadigingen.